El Ball de Gitanes de Sant Celoni

Aleix Triadó

Esmuc 2019-2020

 

El Ball de Gitanes

El ball de gitanes és un event que ha esdevingut una tradició en aquesta localitat a més d’altres zones del Vallès i que té un origen molt antic.

No obstant, aquesta tradició es va interrompre durant uns anys i es va recuperar altre cop més endavant. 

Així doncs, en aquest treball parlaré d’aquesta tradició “Revival” I explicaré una mica el seu paper en la història.

El Ball de Gitanes a Sant Celoni

Sant Celoni és un Municipi situat al Vallès Oriental, a la vall del riu Tordera entre el Montseny i el Montnegre. El primer document que ens dona pistes de l’existència del Ball de Gitanes en aquest municipi data de l’any 1767. No obstant, aquest ball té un origen agrícola, on formava part de ritus ancestrals per afavorir la fertilitat de la Terra.

Pèrdua de la Tradició

Amb el Franquisme, les Gitanes (tal com altres festivitats tradicionals catalanes i espanyoles) van patir una forta repressió i es van pedre. En el periode que va aproximadament del 1960 al 1981 la tradició de les Gitanes va ser interrompuda.

Revival

A partir del 1981 la tradició de les Gitanes va ser recuperada a Sant Celoni i des de llavors se celebra cada Diumenge de Carnesoltes.

Les Gitanes

Les Gitanes són un ball tradicional que es balla en parelles en fila, amb castanyoles a les mans i picarols als peus o els ballarins salten i ballen al ritme de la música.

La Música, sovint interpretada per cobla, s’enmarca dins els següents estils:

Vals, Polca, Xotis, Galop, Jota, Contradansa, Faràndola.

Personatges i transcurs de l’acte

L’acte comença amb els primers personatges; els Diablots. Aquests entra en escena i provoquen al públic tot saltant, llençant farina, petards i sobretot fent xivarri

Seguidament, entra el Capità i demana permís a les autoritats per ocupar la plaça.

Un cop concedit aquest permís, entren el Vell i la Vella, uns personatges grotescos de la comparsa que presidiran l’acte. El Vell fa un discurs carnavalesc i en acabar una traca assenyala l’entrada dels Diablots.  

Després d’aquest acte, les colles del Ball de Gitanes entren a la plaça amb el galop d’entrada i fan les seves actuacions. Al final de l’acte, marxen amb el Galop de sortida.

 

Deja un comentario