Jazz Manouche; Hibridació entre Jazz i Música de Tradició Gitana

Aleix Triadó

Esmuc 2019-2020

 

El jazz Manouche és un estil de música que va sorgir a París cap al 1930. Aquest, es va cultivar gràcies a la hibridació donada entre la música tradicional gitana i el Jazz que venia d’Estats Units.

Els Gitanos

Els Gitanos són un grup ètnic del qual els origens es remunten a la Índia de fa més de 1500 anys, quan un grup migrant va abandonar el país per iniciar una ruta que aniria dels Balcans a l’est d’Europa i s’expandiria per tot el món. El terme Gypsies (Gitanos) té el seu origen de la falsa creença que aquests eren originaris d’Egipte.

Els gitanos solen tenir uns trets físics característics (pell fosca) i al llarg de la història han tendit a adoptar un estil de vida nòmada, per la poca acceptació als paisos pels que han passat.

No obstant, aquest grup ètnic ha tingut sempre una tradició musical molt rica, essent els detonants de molts dels estils de música que coneixem avui; flamenc, rumba, gipsy.

Django Reinhardt

Django Reinhardt, fill d’un actor nòmada, va néixer en un assentament Gitano a les afores de la ciutat de París. Va començar a tocar la guitarra de molt jove, bebent de la música de grans com Duke Ellington, Joe Venuti o Eddie Lang, però als 18 anys, per culpa d’un incendi, va sofrir severs danys a la mà esquerra, inutilitzant-li dos dels quatre dits disponibles per a tocar. Això, però, va fer que crees una tècnica interpretativa única i que esdevingués famós mundialment com a guitarrista de jazz. Reinhardt, a més, va impulsar una estètica que, incorporant elements de tots dos móns, es va acabar definint com a Gipsy Jazz. 

 

Stéphane Grapelli

Grappelli va ser un Violinista Francès que juntament amb Reinhardt va fundar el “Quintette du Hot Club de France”, agrupació que definiria el so Gipsy.

El Gipsy Jazz

El Gipsy jazz, doncs, és un estil definit que incorpora elements de tots dos móns:

-Harmonia: L’harmonia prové de la musica Swing Americana, que alhora prové de la música clàssica Europea. Podem dir però que ve clarament del Swing, perquè tant les formes dels temes com el tipus de cadències són molt properes a les del swing. Sovint, a més, s’interpreten Standards, cosa que evidencia encara més la procedència d’aquesta.

-Instrumentació: La instrumentació és clarament de procedència Gitana, i és que el paper protagonista el tenen les guitarres, tant melòdica com harmònica i rítmicament. A més a més, shi incorpora sovint Violí i Contrabaix

-Ritme: El Gipsy jazz té una peculiaritat rítmica anomenada “la pompe”. Aquesta, similar a la del bluegrass americà, consisteix a marcar un ritme a negres emfatitzant el temps dos i el quatre. A més, es toca amb “feel” de swing.

-Melodies: En el Gipsy, veiem un gran espai per la ornamentació de meodies i decoracions. Mordents trinos, apoiatures, arpegis, ghosts notes, tremolos.. Tot hi val en una música que, per la seva influència gitana, busca emfatitzar l’expressió.

 

Evolució

El Gipsy jazz era transmès de la manera gitana, que consistia en molta pràctica i en un aprenentatge “d’orella” sense formació reglada i intentant imitar als músics de generacions més avançades (sovint familiars).

Aquesta transmisió, doncs, com bé ens podriem imaginar pel modus de vida del grup ètnic que el representa, va viatjar per tot el món. Canada, França, Malta, Noruega, Romania, Escandinàvia, Espanya, Estats Units, etc.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s