Tornaveus – Polifonies Mediterrànies

 

Jaume Cuartero

Esmuc, 2015-2016

 

Cantar a diverses veus, en grups reduïts i mixtes d’homes i dones, es un fenomen força habitual en moltes zones de la mediterrània.

Tornaveus es un projecte musical nascut l’any 2011 de la mà del músic i etnomusicòleg Jaume Ayats juntament amb l’Heura Gaya, l’Iris Gayete, l’Anaís Falcó i l’Ester Garcia i que es defineixen com a un grup de «Polifonies tradicionals femenines i mixtes«, essent un conjunt de veus principalment femení al qual li afegeixen una veu masculina greu que fa la funció de baix i que contrasta amb la resta de veus, tot i que la formació pot variar lleugerament si així ho requereix el repertori. A més a més i com sol passar en formacions semblants, sovint també es fa ús d’instruments de percussió típics del mediterrani com panderos, culleretes, castanyoles o artefactes casolans de tot tipus.

tornaveus
Actuació de Tornaveus al CAT (Centre Artesà Tradicionarius) de Barcelona.

Cal remarcar però, les distàncies entre el model de formacions vocals com Tornaveus i les corals. Els seus components són bons coneixedors del panorama tradicional de la zona i estudiosos de tot el que rodeja la música tradicional, vocal o no, del territori català, a més a més de ser autors d’importants publicacions com es el cas de Jaume Ayats i l’Iris Gayete que juntament amb l’Anna Costal publiquen «Cantadors del Pallars«, un referent pel que fa als cants religiosos de tradició oral a la zona del Pirineu, entre moltes altres recerques musicològiques d’arreu dels Països Catalans.

Per tant, el fet d’ajuntar aquests coneixements previs i experiències dins del món de la música tradicional de cada un dels membres i el rodatge individual com a músics, aplicats a aquest projecte, ha sigut clau per a que Tornaveus esdevingui un claríssim referent i magnífic exemple del que són i signifiquen les polifonies arreu d’Europa.

————————

Fa poc presentaven el seu espectacle «Tornaveus. Ara ve Nadal.«, un espectacle que tracta sobre el naixement de Jesús, passant per cada un dels moments claus de la història relacionada amb el Nadal i basant-se en el cançoner tradicional. El repertori emprat passa des de polifonies religioses com el conegut Stabat Mater o diferents gojos fins a cançons tradicionals amb textos humorístics o picants. Cançons de bressol de l’Infant, anunciacions de la Sibil·la, l’Anunciació del naixement, Goigs, etc.

Exemple d’uns Goigs cantat per Tornaveus (Nostra Senyora de Montgarri)

Lletra_Goigs_Montgarri
Lletra dels Goigs en alabanda de Nostra Senyora de Montgarri

————————

Stabat Mater interpretat per Tornaveus

————————

Cançó de bressol interpretada per Tornaveus: Sant Joan

Lletra:

Sant Joan, feu-lo ben gran,
Sant Martí, feu-lo dormir.
Que son pare n’és al camp,
i sa mare és al molí.

Feu-n’hi, feu-n’hi de sopetes,
sopetes en un tupí.

Sant Joan, feu-lo ben gran,
Sant Martí, feu-lo dormir.
Que son pare n’és al camp,
i sa mare és al molí.

La cullereta de plata,
i el tupinet d’or fi.

Sant Joan, feu-lo ben gran,
Sant Martí, feu-lo dormir.
Que son pare n’és al camp,
i sa mare és al molí.

Les estovalles de seda,
i el tovalló de setí.

————————

Trobem doncs, en Tornaveus, un grup de polifonies tradicionals en català que reuneix bon gust musical tant en el repertori com en la sensibilitat de la interpretació i sobretot; criteri i rigorositat en el que fan.

De-camins-n-hi-ha-molts

 

 

  • Agraiments:

A l’Heura Gaya i a l’Iris Gayete, per facilitarme informació del grup, així com el dossier de l’espectacle de Nadal.

 

  • Bibliografia:

AYATS, Jaume. COSTAL, Anna. GAYETE, Iris. Cantadors del Pallars. Cants religiosos de tradició oral al Pirineu. Barcelona: Rafael-Dalmau-Editor-2010

Fons Sol- Torres / Universitat de Lleida
http://soltorres.udl.cat/handle/10459/601

http://www.viasona.cat/grup/xalupa/un-sordo-s-ho-escoltava/canco-de-bressol

https://www.youtube.com/user/tornaveus

https://www.facebook.com/tornaveus

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s