Hibridació en el món de la Xaranga i la brass band.

Adrià Tort

Esmuc 2019-2020

 

La Xaranga és una formació de petit format dedicada a animar i a amenitzar els diferents actes del poble. Normalment el conjunt està format per intsruments de vent i percusió (caixa i bombo). La zona del nord d’Espanya i al País Valencià es on més xarangues podem trobar.

cabecera1057_a5ef04149aa22f6b81e1d68cda0c127a
Xaranga. Charanga la Penúltima

La Brass band es d’origen americà, sobretot a la zona de Nova Orleans, on també es normal trobar saxos dins el conjunt. Trobem que comencen a apareixer a principis del segle XIX i el seu repertori estava format sobretot per temes de jazz. Tocaven en qualsevol ocasió per exemple un enterrament; a l’anar tocaven marxes més lentes per despedir el difunt, però quan tornaven el repertòri es tornava més animat. Pel que fa a la quantitat de músics es situa entre 6 i 15.

 

screen_shot_2018-03-27_at_3.31.05_pm.png
Brass band a Novaorleans. Rebirth brass band.

Com a exemple d’hibridació en aquest cas trobem la barreja entre les formacions i també la barreja de repertòri. Aquestes Fusions les trobem sobretot en zones de la peninsula on no era molt habitual les xarangues, per exemple a Catalunya; on la tradició no estava molt arrelada.

Pel que fa al repertori resultant tenim temes de xaranga i temes de brass bands, ja siguin per separat o que se n’hagi fet un arrenjament ajuntant els temes. A part dels estils típics com són, hip-hop, funk, ska i rock; també s’està incorporant el repertori i la sonoritat balkana.

Us presento diferents exemples:

HoPeta street band: Street band igualadina, que ha incorporat instruments de percusió de Sud Amèrica com els zurdos o la timba, que prové de cuba. Pel que fa al repertori la Xaranga HoPeta ha trencat quasi totalment amb el repertòtiri tipic de les zones on la xaranga està més arrelada; el repertori que actualment porten inclou sobretot versions de temes moderns i temes de novaorleans.

hopeta-street-band-rubbish-rider-1.jpg

Bandarra street orquestra: també han adoptat diferents instruments de percusió, entre ells el zurdo i la timba. El seu repertori està força inflüenciat per les brass bands. És una de les més importants del país.

a12281_8cb3bf2dafcb48dcb6fa394668d4a362_mv2_d_20157_11339_s_6_4_3.jpg

Zebrass Marxing band: En el seu cas no han incorporat nous instruments de percusió, però també han fugit de la sonoritat de la tipica xaranga. Han buscat inspiració en els conjunts jamaicans tot i que també es veuen molt imfluenciats per altres estils, com per exemple el de Nova Orleans i que volen conservar.

FB_IMG_1548151550637

 

Bibliografia

CANCLINI, Néstor (2003) Noticias recientes sobre la hibridación
CANCLINI, Néstor (2011) Las culturas híbridas en tiempo de globalización

Webgrafia

http://www.alibabrass.cat/la-brass-band/
http://www.stoogesbrassband.com/
https://zebrass.cat/som-zebrass/
https://www.bandarrastreetorkestra.com/
https://www.xarangahopeta.cat/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s