Las Zambombas

Toni Abellán

Esmuc 2019-2020

 

Al desembre a moltes zones d’Andalusia, es comença a veure una de les festes més autèntiques del folklore Andalús: La Zambomba.

Es tracta d’una festa nadalenca que es dóna a la vigília de la nit de nadal o a les setmanes properes, on la gent que hi participa canta i balla nadales. La festa s’acompanya amb dolços típics (com els ”pestiños”) i es beu vi o anís, tot això al voltant d’una foguera. Tradicionalment, amics i familiars es reunien en els patis de les cases de veïns per cantar nadales. Avui com llavors l’esperit alegre i despreocupat de la celebració fa que qualsevol pugui unir-se al grup.

La celebració acostuma a començar a la tarda/nit i s’allarga fins a la matinada. La preparació de la foguera i els dolços típics serveixen en molts casos com a obertura d’un autèntic ritual. La gent es va reunint al voltant i de forma gairebé espontània comença la Zambomba. Es van cantant diferents coples on predominen les corals, encara que també es canten passatges amb veu solista.

Tradicionalment s’utilitzaven instruments com la zambomba  (que dóna  nom a la festa) i la pandereta, així com altres objectes mes quotidians com l’ampolla d’anís amb la cullera.

Aquesta tradició, igual que el Flamenco en la major part de la seva història, es transmet oralment de pares a fills i no hi ha evidències del seu origen. Però a partir del segle XIX hi ha artistes flamencs que comencen a fixar-se en aquestes nadales folklòriques i a donar-li una sonoritat més flamenca, adaptant les melodies als ritmes flamencs com la bulería. D’aquesta manera sorgeix el que podem anomenar com Zambomba Flamenca, que és la que es pot veure avui en dia tant en l’àmbit familiar com als escenaris. Aquest fenomen d’adaptació al flamenco sobretot es dóna a Jerez de la frontera, encara que hi ha molts artistes de molts llocs diferents que han fet enregistraments de ”cantes” de nadal.

En aquest enregistrament podem escoltar el cante de Pastora Pavón, unes bulerías flamenques amb temàtica de nadal.

A continuació tenim dues versions del mateix tema. Una per part de la Paquera de Jerez on hi apareixen els instruments més tradicionals com les panderetes. L’altre és una versió modernitzada d’un disc publicat el 2018, amb una sonoritat més actual i amb ritme de bulería.

Paquera de Jerez:

Así canta Jerez en Navidad

Aquest és un bon moment per les ”zambombes”, ja que hi ha molts artistes joves que fan gran la tradició tant als escenaris com en l’àmbit discogràfic. Projectes com el de ”Zambomba flamenca: Los farrucos & Fernández” o ”Así canta Jerez en Navidad” són una mostra que la tradició no només no es perd, sinó que evoluciona.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s