La Processó de Sant Bartomeu a Igualada

Adrià Tort

Esmuc 2019-2020

 

Parlem de la processó en honor a St. Bartomeu que es celebra actualment de la ciutat d’Igualada, ciutat ubicada a uns 60 km de Barcelona seguint l’A-2 direcció Lleida.

És una processó de caire festiu que és realitza el dia del Sant, en el nostre cas, al tractar-se de la processó de Festa Major, és el patró principal de la ciutat i se celebra el dia 24 d’agost. La processó igual que el dia de la setmana es desplaça en funció del dia 24; per tant la Processó sempre es celebrarà el dia 24. L’acte s’ha celebrat de forma contiunuada des que es té constància fins el 1930, a partir d’aquest any es deixa de celebrar, no obstant tenim constància que el 1933 és va celebrar una petita processó per la basilica. Finalment la processó actual és fruit de la voluntat de recuperar un patrimòni cultural que havia caigut en l’oblit I que des que va començar no nomes s’han recuperat actes, sinó que també balls parlats. El procediment de la processó actual és el següent;

La processó s’inicia

santbartomeuprocesso
Moment que l’Aliga de la ciutat fa la revència a Sant Bartomeu.

amb una reverencia per part de cada colla participant, cap al sant, una a una van passant per devant seu. Un cop ja hi han passat totes, el Sant s’uneix al seguici, acompanyat per les autoritats i per la Banda de Música. A l’acabar la processó totes les colles es coloquen distribuides per la plaça i quan la imatge del sant la travessa i fa entrada a plaça totes les colles ballen, cremen i toquen a l’hora.

A nivell músical podriem diferenciar 4 grups entre les colles participants; les colles que van sense música, com és el cas dels trabucaires, les colles que només porten percusió com els diables, les colles amb grup de gralles, com els gegants o els balls parlats. Aquests últims podrien canviar de grup en funció de la colla que es mirés.

Finalment l’ultim 

Igualada Fiscorn
Particel·la de Fiscorn de la Marxa Igualada.

grup és el de la imatge del Sant. Com he dit prèviament el Sant vaacompanyat per la Banda de Música això fa que el repertori que 

l’acompanya és diferent de la resta de processó. En el repertori habitual de la processó hi trobem sobretot marxes lentes, a més la majoria havien estat escrites per un compositor igualadí (Mestre Oriol i Murt) i havien caigut en l’oblit.

Tot i això no sempre s’ha utilitzat aquest tipus de repertori per aquest acte. Abans que La Processó de Sant Bartomeu fos recuperada fa aproximadament 5 anys normalment s’acompanyava al Sant amb ballables. Cal destacar que al ser una processó de caire festiu no es marca el pas I no s’està en silenci.

Per acabar remarcar que no deixa de ser una cel·lebració religiosa tot i que per la major part de la societat ha acabat esdevenint només un simple fet cultural. També cal destacar que a l’entorn del Mediterrani trobem altres cel·lebracions semblants com podria ser a Itàlia, però sense anar a buscar tant lluny també ho trobem a altres pobles de la Vegueria del Penedès, com ara Vilafranca del Penedès o Sitges.

Bibliografia

Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Arxiu de la Banda de Música d’Igualada.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s