La Sardana: de l’origen, als nostres dies.

Adrià Tort

Esmuc 2017-2018

Que és la Sardana?

La sardana és una dansa típìca catalana, de caracter popular, l’origen de la qual no es coneix amb exactitud. El ritme base de la sardana és el que es coneix amb el nom de “tot som pops” o la marca.

Captura de pantalla 2018-01-11 a les 11.03.19
El ritme no es toca exactament com està escrit, sinó que les corxeres agafen un aire més atresillat.

Origen de la sardana

La primera refèrencia que trobem a la paraula “sardana” la trobem a Catalunya l’any 1522, en un consell de la universitat d’Olot prohibint ballar la sardana.

Per altra banda, la primera referència que tenim d’una partitura en la qual hi consti la paraula sardana, data de l’any 1602 i es troba en un recull de danses. D’aqui en endavant trobem diferents tipus de referències, prohibint ballar la sardana, sardanes que es ballaven durant les festes en honor al patró del poble o composicions que ja començaven a incorporar la paraula sardana al títol.

Evolució

A continuació farem un breu passeig per la història de la sardana, on veurem els seus avantpassats i com ha anat canviant.

Contrapàs

Era una dansa molt popular a la zona nord de Catalunya. Es ballava en cadena i col·locats de forma que es creava un semicercle.

L’objectiu de la dansa és acabar en la mateixa posició en la que s’ha començat; per fer això la persona que estava col·locada a l’extrem esquerra era qui dominava i conduïa la dansa.

Sardana curta

Durant la primera meitat del segle XIX, el contrapàs perd popularitat, al mateix temps una de les figures del contrapàs prenia importància per si sola, fins al punt que va arribar a substituir al contrapàs.

Es tracta d’una peça curta, de 24 compassos i amb una extensió melòdica definida, la qual cosa la feia facil per la gent que la ballava. A nivell músical s’interpretava amb els instruments populars que hi puguessin haver a la comarca.
Aquest tipus de sardana es va anar estenent mica en mica per les dues vesants del pirineu, cap a la Catalunya nord i cap a les comarques del nord de catalunya.

Sardana llarga

A partir de la segona meitat del segle XIX, la sardana curta es comença a allargar donant lloc al que es va donar a coneixer com a sardana llarga. Un dels grans artífexs d’aquest canvi va ser Pep Ventura, un empordanès que va allargar la sardana i va modificar l’estructura instrumental de la cobla, la qual cosa va fer que s’hi afegissin nous instruments i que se’n milloressin tècniacament d’altres. També va ser aquest moment quan es van començar a introduir moltius de les operes italianes per fer les melodies de les sardanes, ja que eren la música de moda en aquell moment.

Va ser a partir d’aquest canvi que la sardana va anar guanyant popularitat i avança cap al model que coneixem avui. Fins aquest moment havia estat una dansa que a nivell harmonic i melòdic era fàcil; però a partir d’aquest moment, els compositors s’adonen que es pot anar mçés enllà i comencen a fer sardanes més complexes fins arribar a les sardanes actuals. Tot i això a l’actualitat es segueixen agafant melodies conegudes per fer sardanes.

Concursos

En l’actualitat, a part de les ballades a plaça i els concerts seguim fent concursos de sardanes, normalment qui competeix són les colles de balladors. Aquestes colles soposen una gran pedrera per assegurar el relleu sardanístic de les generacions més grans. Un concurs no és pas massa diferent d’una ballada a plaça; a part de les sardanes comuns hi trobem també el galop d’entrada a plaça, la sardana revessa i la sardana de punts lliures. pel que fa a la forma de ballar, es marquen molt més els punts i és molt més neta.

Galop d’entrada a plaça

Sardana revessa

Punts lliures

 

Webgrafia

https://portalsardanista.cat

https://ca.wikipedia.org/wiki/sardana

Bibliografia

Bacardit i Cabestany, Joaquim. Diccionari de la sardana i la cobla. Lleida participa.Ç
http://www.lleidaparticipa.cat/public/217/docs/748f95f338b0156bbe79a3d6a31d63bf.pdf

Diversos autors (1972). La Sardana, vol 1, 2, 3. Editorial Borguera, S. A.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s